julköttbullar i en hast

Om november var full av aktiviteter och måste har december hittills varit full av det motsatta. Magsjuka och influensa har avlöst varandra och vår tid har spenderats hemma till största delen. Men vi har hunnit mysa, läsa sagor och knåpa med lera i fler omgångar.

Maten har så klart blivit lidande. När man är sjuk orkas det inte med matlagning och matlusten återkommer inte på direkten. Men i har hängt med ganska bra. De dagar vi har orkat har det satts igång lite större projekt. Pepparkakor har bakats av köpedeg, en sats saffransbullar sattes en tidig söndagsmorgon och bakades ut efter frukost. En stor sats köttbullar gjordes efter enklast möjliga recept.

Till köttbullarna valde jag att använda blandfärs, till makens lycka. Jag föredrar egentligen ren nötfärs men receptet passar för vilken färs som helst. Och så här i jultider när plånboken ständigt känns tom kan till oh med fläskfärs duga fint. I det här receptet har jag bara använt det mest nödvändiga och det smakar bra ändå och får därför bli julklappen till listan. Det här receptet går utmärkt att dubbla eller trippla för den delen. Blanda i ett ägg i taget och låt konsistensen avgöra hur mycket ägg du vill ha med.


Köttbullar

½ gul lök
500 g köttfärs
1 ägg
salt
peppar
2 msk mjölk

Sätt ugnen på 175 grader.
Hacka löken så fint du kan. Om det känns jobbigt går det att riva löken eller dela den i mindre bitar, häll på mjölken och mixa med mixerstaven.
Blanda köttfärs, ägg, salt, peppar, lök och mjölk i en skål och rör om till en smet. Se till att allt är jämt blandat.

Smöra eller olja en ugnssäker form eller plåt i botten. Blöta händerna och rulla köttbullar. Placera köttbullarna i formen. Sätt formen i ugnen och baka köttbullarna i ca 10 minuter .Efter 5 minuter kan det vara bra att skaka formen lätt.

Ta ut efter 10 minuter och kolla om köttbullarna är klara i mitten. De ser ganska grådaskiga ut.

Nu kan du antingen stoppa köttbullarna i påsar/burkar och stoppa i frysen när de svalnat. Eller så kan du ta fram stekjärnet och steka dem som du vill äta direkt. Stek dem i smör på järnet och låt dem få fin färg runt om. Det tar inte många minuter.


Andra bloggar om: , , , , , ,

0 Utläggningar: