Grön julmat i ett naffs

Bjöd hem mina vänner på julmat under helgen. Eftersom de är vegetarianer gjorde jag en sådan variant. Gjorde det mesta själv och det var inte särskilt svårt. På veggorbordet fanns:

Veggojansson
Linsgryta med kanel
Inlagd vitlöksaubergine
Ägghalvor
Saffrans och basilikamarinerade bönor
Haloumi med balsamknäck
Waldorfsallad med spenat
Bakade palsternackor med saffransaioli
Ost med vegetariskt löpe
Kavring

Och för den som ville ha något smaskigt efter maten fanns det pepparkakor, kolor och fudge. Lovade mina gäster att lägga upp recepten så det gör jag nu.


Veggojansson

8 potatisar
1 gul lök
3 dl grädde
1 tsk salt
½ tsk malen kryddnejlika
½ tsk kanel
½ tsk krossad kryddpeppar
peppar

Sätt ugnen på 150 grader. Skär potatisen i tunna stavar. Skiva löken tunnt. Blanda ihop lök och potatis och häll i en ugnsfast form
Blanda samman kryddorna och grädden. Häll över potatisen.
Baka i ugnen i ca 2 timmar. Lägg folie över om gratängen börjar se allt för brun ut.


Linsgryta med kanel

Lite olivolja
1 vitlöksklyfta
1 dl röda linser
1½ dl passerad eller krossad tomat
1 dl vatten
1 morot
salt
peppar
2 krm kanel
1 tsk sirap, socker eller honung

Hetta upp olivoljan och riv ner vitlöksklyftan. Häll på linserna och fräs runt lite. Rört ner tomat och vatten. Riv över moroten. Rör ner kryddorna och låt puttra på medelvärme i ca 15 minuter. Smaka av och krydda mer om det behövs. Kolla också att linserna är mjuka.


Inlagd vitlöksaubergine

½ aubergine
1 lagerblad
3 kryddpepparkorn
1 msk vinäger
½ dl creme fraiche
23 msk majonnäs
½ vitlöksklyfta
½ tsk dijonsenap
salt
peppar

Skär auberginen i lagom bitar. Koka upp vatten med lagerblad kryddpeppar, vinäger och lite salt. Häll i auberginen och låt koka i ett par minuter. Auberginen ska vara mjuk men inte soggig. Häll av i ett durkslag och spola med lite kallt vatten.
Blanda creme fraiche och majonnäs med riven vitlök, senap, salt och peppar. Rör ner auberginen. Ställ kallt i ett par timmar innan servering.


Saffrans och basilikamarinerade bönor

1 burk eller 1 tetra blandade bönor
½ kuvert saffran (1/4 gram)
2 msk olja
1-2 tsk vinäger
1 tsk frusen basilika (eller färsk hackad)
salt
peppar

Öppna bönorna och skölj dem i kallt vatten.
Blanda saffran, olja, vinäger, basilika, salt och peppar i en skål. Smaka av dressingen. Rör ner bönorna och ställ kallt en stund innan servering.


Waldorfsallad med spenat

½ rotselleri
1 äpple
salt
peppar
½ dl creme fraiche
1-2 msk majonnäs
ca 1 dl valnötter
½ påse spenatblad

Skala rotsellerin och skär i stavar. Gör det samma med äpplet. Blanda i en skål. Rör ner salt, peppar majonnäs och cremé fraiche. Späd eventuellt med lite vatten. Krossa valnötterna och rör ner. Låt stå kallt en stund innan servering.
Rör ner spenatbladen och servera salladen.


Bakade palsternackor med saffransaioli

½ kuvert saffran (1/4 gram)
½ dl majonnäs
½ dl creme fraciche
½ vitlöksklyfta
2 stora palsternackor
2 tsk sirap
salt
peppar
2 tsk rapsolja

Blanda samman saffran, majonnäs, creme fraiche. Riv ner vitlöken. Rör om och späd eventuellt med vatten om det behövs. Låt stå och dra en stund innan servering. Saffranen gör röda prickar i såsen men rör om innan servering.

Sätt ugnen på 200 grader. Skala palsternackorna och skär i stavar. Blanda dem med olja, sirap, salt och peppar. Baka i ugnen i 20-30 minuter.



Andra bloggar om: , , , , , ,

2 Utläggningar:

  1. Fint med vegetariska julrecept!

    Kan tipsa om att ha oliver i VegoJansson. Passar superbra!

     
  2. Tack för tipset med oliverna.

    Och vist är det bra med vegetariska recept. Man får aldrig för många.