Välkommen hem

För ett par dagar sedan återvände lillasyster från Algeriet. Vi hade så klart en massa att prata om och till det behövdes föda. Och bestämt per telefon ett par dagar innan blev ”blandad tallrik”.

När vi bodde tillsammans utvecklade vi vanan att äta blandad tallrik allt som oftast. Mest för att vi inte kunde bestämma vad vi egentligen ville äta. Lösningen blev att göra en massa smårätter. Det blev helt enkelt en minibuffé på tallrik. Den har alltid en viss form även om innehåller varieras i det oändliga. Stommen består dock av någon form av kött, någon röra eller dipp, ost och grönsaker.

Den här gången skulle jag ha gjort äggsallad men det gick åt skogen eftersom avokadon var i uselt skick. Så det blev ont om röra men det ersattes av lite majonnäs och lite pepparotsröra.

Det som fanns på tallriken var alltså: gravad lax med pepparrotsröra, kokt ägg med majonnäs, vitlöksstarka miniköttbullar (den här gången gjorda på halalkalv), cocktailtomater, gurk- och persiljesallad, salt fetabaklava och mögelost med paprika.

Fetabaklavan såg jag ett recept på för länge sedan. Men jag skrev så klart inte ut det. Så när jag letade var det så klart omöjligt att hitta. Det finns så klart andra men jag gjorde efter eget huvud.


Fetabaklava

400 g fetaost
1½ dl keso
3 ägg
4-6 ark filodeg
1 dl skalade pistach enötter
1 msk färsk rosmarin
flingsalt
olivolja
salt
peppar

Sätt ugnen på 200 grader.
Riv fetaosten. Blanda med keso och två ägg. Salta och peppra. Var försiktig med daltet eftersom osten redan är salt.

Lägg ut ett filodegsark på en plåt (om du inte har en teflonbehandlad sådan kanske det är ide att lägga något under). Pensla arket med lite olja och vik det i tre delar. Lägg på en tredjedel av fetaröran. Lägg på ett nytt ark och upprepa proceduren. Om något ark går sönder gör det inte något. Lägg eventuellt på lite av ett annat ark för att täcka.
När fetaröran är slut, lägg ett (eller två, beroende på vilken mängd deg du önskar) ark till. Pensla med ett uppvispat äg.

Hacka pistagenötterna och rosmarinen grovt. Strö över baklavan och toppa med lite flingsalt. Grädda i ca 20 minuter eller tills den är gyllene på toppen. Låt svalna något, skär i lagom bitar beroende på syftet.

Baklavan passar bra som tilltugg till drinken, på buffén eller i picknickkorgen med en god sallad.


Andra bloggar om: , , , ,

0 Utläggningar: