Dubbelbakad

Biscotti betyder bakad dubbelt och det ju precis det man gör, bakar brödet två gånger. Nu tänker du kanske, men människan har ju redan skrivit om biscotti. Och det är helt sant du har koll på läget, här hittar du det jag skrev då. Men den här gången bakade jag salta biscotti istället för söta. Så nu passar de bättre som tilltugg till en kall öl eller ett glas vin i väntan på grillen eller kanske som räddningen under varma dagar då kroppen behöver extra salt för att orka.

Det var dessa skorpor som njöts tillsammans med den av maken inhandlade cidern medan fläskfilén sakta grillades på den lilla grillen.

Och så kan man ju fråga sig varför jag hällde vin i degen. För det första skamade det fint. För det andra berodde det på att ajg itne hade tillräckligt med ägg. Så det blev till att prova sig fram och jag insåg att vin passade alldeles utmärkt. Men en deciliter vin borde utan problem kunna ersättas med ett ägg för den som vill det. Då kanske det är lämpligt att höja kryddmängderna något.


Salta biscotti
2 limpor

50 gram smör
1 ägg
3 dl rågsikt
2 dl vetemjöl
½ dl socker
½ dl salt (beror på saltet du använder osv. Var lite försiktig och smaka dig fram)
2 tsk bakpulver

Smaksättning 1
2 tsk rosmarin
skal av 1 citron
3 msk solrosfrön
1 dl vitt vin

Smaksättning 2
3 msk sesamfrön
2 tsk dragon
1 tsk svartpeppar
1 dl rött vin

Rör samman smör, socker och ägg. Smaka av med saltet. Rör ner mjöl, bakpulver och den smaksättning du valt. Arbeta ihop till en deg.
Baka ut två limpor av degen och lägg på plåt. Baka i ca 25 minuter.
Låt limporna svalna och skär sedan i skivor. Lägg skivorna på plåt och låt torka i ugnen i ca 15 minuter.
Låt svalna helt och förvara torrt.Andra bloggar om: , , ,

0 Utläggningar: