Lyxigt mys och god frukost

Att vakna första semesterdagen av barnets polissiren är kanske inte det bästa som finns men nästan. För ett par sekunder efter det ihållande och mycket påträngande ljudet vet jag att det kommer en varm barnkropp som kryper ner under täcket. Och det är mysigt. Men dock sällsynt.

En sådan sällsynt morgon följdes av en lika sällsynt frukost. Varma nybakade briocher, jordgubbar, marmelad och kaffe. Lite förberedelse krävs men det är det värt.Briocher
12 st

7 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 msk strösocker
150 g smör
25 g jäst
¾ dl kallt vatten
3 ägg

Blanda ihop mjöl, salt och socker i en stor skål. Klicka ner smöret i mjölblandningen och fördela med fingertopparna tills det blir smuligt. Lös upp jästen i vattnet. Vispa upp äggen. Rör ner både vatten och ägg i degen. Knåda ihop till en fast deg.
Låt degen jäsa över natten i kylskåpet.
Tag ut degen och låt den vila i ett par minuter. Knåda den lätt. Dela degen i 12 delar och peta ner bullarna i en muffinsform av metall. Om du vill kan du spara en bit deg som du formar små knoppar av och sätter fast på varje liten bulle. Låt jäsa under bakduk i en timme. Pensla bullarna med det resterade ägget.
Grädda mitt i ugnen i 250 grader i ca 15 minuter.Andra bloggar om: , , , ,

0 Utläggningar: