Bröllopsmiddag 3

Som avslutning på bröllopsmiddagen serverades en nötkolakaka med vispad grädde och färska hallon. Sockerkaka med kolatopping är en favorit i hushållet och gästerna tyckte också att den var god. Dessutom hyfsat enkel att göra. Den som får lite panik av att koka kolasmet kan känna sig lugn, med jämn omrörning så går det faktiskt lätt.


Mjuk nötkolakaka
ca 10 bitar

100 g smör
2 ägg
1 1/2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 krm salt
1/2 dl grädde

Kolasmet
75 g Smör
1/2 dl grädde
1/2 dl Socker
1/2 dl Ljus sirap
1 dl valnötskärnor

Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och bröa en springform. Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, bakpulver och salt. Rör ner mjölblandningen i äggsmeten. Rör sedan ner grädde och det smälta smöret. Rör om ordentligt och häll sedan smeten i formen. Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter.

Blanda alla ingredienserna till kolasmeten utom nötterna i en gryta. Låt koka under omrörning tills det börjar tjockan, det tar ca 5 minuter. Ta grytan ifrån värmen och smula ner nötterna i smeten. Häll över den varma kakan.
Ställ allt kallt så att det stelnar.


Andra bloggar om: , , , ,

0 Utläggningar: