Soppa i efterhand

För ett tag sedan gjorde jag en riktigt god blomkålssoppa. På grund av fastan har det inte blivit bloggat men jag kan ändå rekommendera soppan starkt. Den var precis som tomatsoppan en gräddig variant. Den passar både som huvudrätt och som förrätt och skulle kunna gå att kombinera med rökt lax för den som önskar. Men det här sättet gick också bra.






Vitlökssdoftande blomkålssoppa
4 portioner

1 blomkålshuvud
lite smör
5 vitlöksklyftor (eller fler)
1 liter vatten
1 tärning grönsaksbuljong
2 dl grädde
salt
peppar
1 halloumiost
2 skrivor grovt bröd
10 basilikablad

Skär blomkålshuvudet i små bitar. Fräs bitarna i en kastrull i lite smör. Skala vitlöksklyftorna och dela dem i bitar, Rör ner bland blomkålen. Häll på vatten och rör ner buljongtärningen. Låt sjuda i ca 15 minuter.
Ta av soppan och mixa den slät. Rör ner grädde och salt a och peppra ordentligt. Låt soppan bli varm igen.
Skär haloumin i bitar och stek i topp panna. Skär brödet i små tärningar. Fräs tärningarna i lite smör eller olivolja. Strö på flingsalt. Skär basilikabladen i strimlor och blanda dem med det något avsvalnade brödet. Häll soppan i skålar och strö brödblandningen över. Lägg på lite halloumi.

0 Utläggningar: