Min absoluta favorittårta

Jag och familjen blev bjuden till ett av de skånska slotten på en fantastisk fikastund. Vi firade svärfars födelsedag med massor av kakor, the och kaffe. Därefter en skön promenad i slottsparken som var så fantastiskt vacker med blommande rododendron och ramslök i alla vrår.

För min del innehåll fikastunden bland annat en tårtbit som var riktigt god, marängbotten, vamiljkräm, grädde och hasselnötter var en smaklig blandning. Och redan under resan hem började jag spåna på en egen variant på receptet. Och eftersom det nu är dags för makens födelsedag var ju tillfället givet. Och mitt tillägg med rabarberkompott var helt lovley, det gav tårtan en helt ny dimension och en syra som jag saknade första gången jag åt den.

Även om det är ganska tidskrävande att göra tårtan så är det helt klart värt det. Marängen är både krispig och mjuk och vaniljkrämen helt underbar. Om man vill går det naturligtvis att förenkla receptet med vaniljkräm från pulver. Och det går helt utmärkt att byta ut rabarbern mot färska jordgubbar eller anda bär och frukter.

Om du tycker att det är ett problem att tårtan blir lite lätt rinnig och kanske inte håller ihop så fint på tallriken får du koka vaniljkrämen lite längre, vispa grädden lite hårare och tillsätta lite potatismjöl i rabarbern. Då blir det en lite fastare tårta. Jag för min del tycker att det är lite godare när de är lite löst och rinnigt. Men det är en smaksak.


Marängtårta med vaniljkräm och rabarber
Ca 10 bitar

Maräng
6 äggvitor
1 tsk ättika
2,5 dl socker
1 msk maizena

Vaniljkräm
5 dl mjölk
½ vaniljstång
6 äggulor
¾ dl maizena
25 g smör

Rabarberkompott
2 rabarberstjälkar
2 msk socker
1 msk vatten

Garnering
3 dl vispgrädde
lite av rabarberkompotten

Sätt ugnen på 125 grader. Tas fram en springform och klä botten med bakplåtspapper. Smörj och mjöla sidorna på formen något.

Häll äggvitor och ättika i en skål. Vispa dem till ett ganska hårt skum. Tillsätt därefter sockret lite i taget. Vispa tills smeten är hård och glansig. Vänd försiktigt ner maizenamjölet.

Bred ut ungefär hälften av marängsmeten i formen. Spara lite smet och klicka ut i en krans runt kanten på formen. Så får du en lite högre kant på marängen. Grädda marängen i ca 1½ timme långt ner i ugnen. Stäng därefter av ugnen och låt marängen stå kvar i minst 1 timme till. Låt sedan marängen svalna helt innan den tas ut formen och läggs på tårtfat.

Gör undertiden vaniljkrämen. Häll mjölken i en gryta. Dela vaniljstången och skrapa ur kärnorna. Lägg både kärnor och stång i grytan. Låt kokta upp och ställ åt sidan. Ta bort vaniljstången innan du fortsätter.

Vispa samman äggulor, socker och maizenamjölet i en skål. Vispa ner lite i taget i vaniljmjölken. Vispa så att det blir en jämn blandning. Värm därefter upp vaniljblandningen försiktigt under omrörning. Så fort krämen börjar tjockna måste den av värmen. Häll över i en kall skål och tillsätt smöret. Låt smöret smälta och rör om. Ställ skålen i kylen och låt svalna helt. Rör gärna om i den då och då.

Börja med rabarbern. Om de har tjockt skal kan det var bra att skala dem först. Det gör du enkelt med en skalkniv. Dela därefter rabarbern i ca 1 cm skivor. Lägg ner i en kastrull och tillsätt socker och vatten Låt koka upp och sjud i et par minuter så att rabarbern blir mjuk som en sylt. Ta av från värmen och slå i en skål, Låt svalna i kylen innan användning.

När det är dags för hopläggning av tårtan se till att alla ingredienser är kalla. Vispa grädden. Fyll marängbottnen med vaniljkrämen. Bred över nästan all rabarberkompott. Toppa med vispgrädden. Använd resterande rabarberkompott att göra mönster i grädden.



Andra bloggar om: , , , ,

0 Utläggningar: