Pappamat!

Det finns pappamat och det finns mammamat. För min make betyder pappamat hämtpizza och mamma står för det hemlagade. För mig betyder mammamat en hyfsad blandning av husmanskost och ganska mycket fräscha rätter med mycket grönsaker.

Pappamat däremot det är bara husmanskost, tunga rätter med potatis och brun sås. Jag och lillasyster fick ibland uppleva skräckinjagande rätter som potatiskaka med bacon eller cowboymat (potatismos, vetemjöl och ägg som blandas och steks till plättar). När detta serverades på familjens matbord gjorde vi kräkljud och försvann upp på våra rum. Men så fanns också de gyllene tillfällen när mamma reste bort och pappa lagade den där speciella maten som inte mamma ville äta. Det var alltid köttbaserat och i stort sett helt utan vegetabilier. Det var nästan alltid fettstint och grisigt att äta. Det är de rätterna som idag får representera pappamat för mig.

När jag precis flyttat hemifrån blev jag en dag sugen på pappamat. Jag ringde hem och frågade efter receptet. Pappa gav mig en utförlig beskrivning och jag följde den slaviskt.

Några veckor senare blev jag uppringd av lillasyster som vill prova att göra samma sak. Jag upprepade beskrivningen nästintill ordagrant. Det ät ungefär såhär:

– Hej, jag vill ha receptet på falska fläskkotletter.
– Ja, du behöver färskt fläsk.
– Jag tror att jag har alla ingredienser, men hur gör man?
– Man skär fläsket i skivor, doppar det i uppvispat ägg och sen i ströbröd blandat med salt och peppar.
– Sen då?
– Man steker dem i lite smör på järnet så att de får fin färg. Inte för hög värme. Sen kokar man potatis och gör sås?
– Hur gör man sås?
– Man sparar stekfettet och rör ner lite mjöl i det, när det bubblat lite slår man på mjölk. Sen i med soja, salt och peppar. Och kanske lite fond.
– Och sen, är det klart?
– Ja, sen spolar du ut såsen i vasken och slänger potatisen och äter resten som det är.

Och eftersom min mamma var bortrest häromdagen tillagade jag denna fantastiska rätt till maken barnet och fadern. Det fick godkänt även om jag serverade både potatis, dijonsmakande sås och grönsaker till. Och med tanken på mängden mat alla åt är det tur att det här bara står på menyn vart annat år eller så.

Har du lust att laga det här själv så får du följa beskrivningen ovan, det är nämligen så mitt recept ser ut.


Andra bloggar om: , , , , ,

0 Utläggningar: