Paprikans mysterium

Min morfar var en mycket speciell person. Särskilt när det kom till mat. Eftersom han jobbat med livsmedel i hela sitt liv var han petig med et han åt, även om detta pet ibland av lite onödigt enligt resten av familjen. Om sommaren tyckte han till exempel inte om falukorven eftersom han menade att tillskottet av muskotnöt var för att dölja eventuell bismak av inte helt fräscha råvaror.

Hela familjen minns också ett tillfälle när mormor och morfar var hembjudna till oss på middag. Mamma hade lagat en, för 80-talet typisk, schnitzel gratäng med paprika och smördegslock. Den var supergod och vi tog om allihop. Och så säger morfar plötsligt: ”Jag tycker inte om paprika i mat, det ger en unken smak”. Alla drog efter andan och undrade om det var kritik mot maten. Men nej, han tog helt sonika en portion till och åt glatt upp den och berömde därefter mammas kokkonster.

Vi vågade aldrig fråga varför han gjorde detta märliga uttalande. Hade har inte upptäckt de ca 6 paprikorna som var nedstrimlade i maten? Tyckte han att maten smakade skumt och ville påpeka detta? Villa han testa oss andra för att se vad vi kulle svara? Eller var han helt enkelt på ett morfarhunör och ville driva oss till vansinne?

Oavsett vad så kallar jag numera gratängen för Morfargratäng. Jag tycker att det är ett passande namn. Och häromdagen plockade jag fram receptet för en ny omgång. Jag passade på att ändra lite efter tycke och smak dessutom. Smördegslocket åkte bort och lök tillsattes bland annat.


Morfargratäng
6 portioner

600 g grytbitar eller fläskschnitzel
1 brk konserverade champinjoner
1 pkt bacon
3 röda paprikor
2 salladslökar
2 dl cremé fraiche
1 dl grädde
1 dl mjölk
soja
salt
peppar

Sätt ugnen på 175 grader.
Dela köttet i strimlor och bryn strimlorna runt om. Fördela i en ugnsfast form. Dela eventuellt svampen och bryn även denna. Dela baconet i småbitar och stek det. Häll alltsammans i formen. Strimla paprika och lök och ttrö över formen. Salta och peppra.
Blanda grädde, mjölk och creme fraiche i järnet och vispa runt med soja, salt och peppar. Häll ner såsen i formen.
Täck formen med folie och ställ in i ugnen i ca 15 minuter. Servera med potatis och salladAndra bloggar om: , , , ,

0 Utläggningar: