Tjugoförsta luckan - 21 december

Rullad deg med smak av nöt
Den är både god och söt
Tusen strålar iväg sändas
När första Channukkaljuset tändas


Idag är det den 25e Kislev enligt den bibliska kalendern. Det innebär att solnedgången markerar inledandet av den judiska högtiden Channukka. Det är ljusets högtid och markerar tempelinvigningen.

Nu inföll tempelinvigningsfesten i Jerusalem. Det var vinter, och Jesus gick omkring i Salomos pelarhall i templet (Joh 10:22-23).

För den som önskar kommer här en mycket kortfattad historisk översikt. Den syriske kungen Antiochos IV Epifanes bestämde sig för att förbjuda judar att utöva sin tro. Det var naturligtvis inte populärt och han fick det som kallas för mackabeerupproret på halsen. Denna tillställning tilldrog sig ca år 168 f.K. Kung Antiochos fick ge sig och judarna fick återinviga sitt tempel. Där hade nämligen ett hedniskt altare inrättats av den ondsinte kungen.

Idag inleds alltså en åtta dagar lång festlig tid för den judiska församlingen. Varje dag tänds ett ljus i den åttaarmade ljusstaken och barnen leker med sina dreideln, små snurror. Syrierna med Kung Antiochos i spetsen hade nämligen inte bara förbjudit trosutövning utan även studier och undervisning i Toran (Judarnas heliga skrift). När syriska spanare passerade under studierna låtsades alltså eleverna att de lekte med sina snurror och sammankomsten verkade helt harmlös.

Även om jag inte firar Channukka har jag bakat Rugelach som är en söt bulle med smaskig fyllning. Prova den!


Rugelach
16 stycken

100 g smör
100 g fäskost, typ philadelphia
2,5 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
½ dl russin
½ dl hackad mandel
1 tsk kanel
½ dl socker

Sätt ugnen på 175 grader.
Rör samman smör och ost till en mjuk massa. Tillsätt vaniljsocker och mjöl så att det blir en deg. Kyl degen.
Hacka samman russin och mandel I en matberedare. Det ska inte bli mos. Tillsätt kanelen och socker och blanda väl.
Kavla ut degen till en stor cirkel, 2-3 mm tjock. Skär degen i 16 trekanter och strö därefter över mandel- och russinblandningen. Rulla varje triangel till en giffel genom att börja i den breda ändan.
Lägg kakorna på pappersklädda plåtar. Grädda i ca 15 minuter. Låt svalna.


Andra bloggar om: , , , ,

0 Utläggningar: