Sallad till resterna

Nu när julmaten har åkt fram och tillbaka från kylskåpen ett par gånger och kroppen längtar efter något annat kan det vara gott med lite grönsaksrätter. För den som har skåpet fullt av äpplen och nötter men en skral plånbok kan också känna sig lugna efter som det då blir en ganska billig sallad. Priset är såklart beroende av olivoljan men det brukar finnas hemma redan. Och om det inte gör det så köp en så bra olja som plånboken orkar med.

Och om ekonomin är ansträngd behöver du inte strö över parmesanost, det är gott utan den också. Om det däremot finns en bit i kylen är det gott på. Eller så investerar man i en bra bit av denna hårda ost och tänker att maten förvisso blev dyrare men med de julbordsrester som man äter till, förslagsvis skinka eller revbensspjäll eller som i vårt fall – lammstek, blir det ändå ganska billigt. Första gången jag serverade salladen gjorde jag det tillsammans med pasta och ugnsbakad svamp. Det passade utmärkt och är också ett bra alternativ efter köttfesten. Receptet kommer längre fram.

Salladen är inspirerad av den traditionella Waldorfsalladen men gjordes på ett nytt sätt utan majonnäs och kladd. Det är åtminstone jag ganska trött.


Rotsellerisallad
4 portioner

½ rotselleri
1 grönt äpple
½ citron
2 msk olivolja
10 valnötter
ev parmesan
salt
peppar
persilja

Skiva rotsellerin tunt, till exempel med en osthyvel. Riv äpplet fint. Blanda äpplet med citronsaft, salt, peppar och olivolja. Häll dressningen över rotsellerin och blanda runt. Krossa valnötterna och häll över och strö på lite persilja. Hyvla över lite parmesan.Andra bloggar om: , , , , ,

0 Utläggningar: