Nittonde luckan - 19 december

Efter maten vill vi ha
Något som smakar riktigt bra
Kryddor från ett fjärran land
Går med chokladen hand i hand.

Jag gillar att göra tyfflar eftersom det är så superbt enkelt. Dessutom brukar de flesta uppskatta en god chokladbit. Det är alltså ett superbt sätt att smöra för människor i sin omgivning.

Precis som förra året så ska jag göra pepparkakstryfflar. Dessutom har jag gjort två andra sorter eller smaker. Receptet är samma som jag gjorde förra året men fördubblat och smaksatts på ett nytt sätt.


Två sorters tryffel
30 st

200 g mörk choklad
2 msk smör
2 dl grädde

Lingon och ingefärstryffel
1 dl lingon
½ tsk ingefära

Äpple och Timjanstryffel
1 rött äpple
2 msk vatten
½ tsk torkad timjan

Strösocker
Florsocker

Skala äpplet och dela i bitar. Låt det koka tillsammans med vattnet tills det blir en mos. Rör gärna om under tiden. När moset är klart, tillsätt timjan.

Smält chokladen och smöret. Rör ner grädden tillsammans Rör runt tills allt blandats och blivit en blank smet. Dela smeten i två delar. I den ena tillsätts lingon och ingefära. Rör om ordentligt. I den andra tillsätts äpplemoset. Rör om så att allt blandas.

Ställ kallt en stund, kanske 1 timme, smeten ska hårdna så att den går att rulla. Om den blir för hård så låt den stå framme och mjukna lite. Rulla bollar av smeten.

Dem med lingon och ingefära passar bra att rulla i lite florsocker. Dem med äpple och timjan är goda att rulla i lite strösocker.


Andra bloggar om: , , ,

0 Utläggningar: