Fjärde luckan - 4 december

Gratängen passar bra på fat
och är bra för mig som är ganska lat
Efter jul vi gör den mest
men den passar även på annan rest

Senaste tiden har det varit svårt att att få ihop allt. Arbete, dagis, uppdragsutbildningar och tentarättande i en salig blandning. Det betyder att maten måste vara planerad in i minsta detalj. Det lämnar ganska lite utrymme för kreativitet och blir istället beprövade recept som alltid fungerar, som alltid blir uppätna och som alltid går att förbereda väldigt mycket.

Det stod linsgryta på menyn men det visade sig att några av ingredienserna saknades. Istället fick det bli en nödlösning, väl beprövad den med. Vår skinkgratäng eller skinklåda är en klassiker efter julhelgen då den används för att göra slut på resterna av skinkan. Den här gången blev den osedvanligt lyckad och barnet och maken åt så att magarna stod i fyra hörn. Det är ett gott betyg tycker jag, speciellt när den ibland ganska kräsen 1½-åring är inblandad. Jag skriver ner receptet för att vara säker på att minnas hur jag gjorde när det är dags nästa gång, det börjar ju närma sig julskinkerester med stormsteg.

Receptet är skrivet för att förberedas dagen innan men om du vill och känner för det går det precis lika bra att göra alltsammans på en gång.Skinkgratäng
5-6 portioner

10 stora potatisar
2 pkt tärnat bacon eller motsvarande mängd tärnad skinka
1 gul lök
2 dl matlagninsgrädde
2 dl lätt cremé fraiche
salt
peppar

Skala potatisen och skär den i stavar. Blanda den med bacon/skinka i en ugnsfast form. Skala löken och skär i tunna skivor.
Blanda lök, creme fraiche och grädde i en gryta. Sjud under ett par minuter. Salta och peppra. Slå allt samman över potatisblandningen. Rör om så att löken fördelas i blandningen. Ställ formen kallt över natten. Täck gärna med folie.

Sätt ugnen på ca 175 grader. Grädda gratängen i 1 timme tills potatisen är mjuk. Servera med en syrlig sallad.Andra bloggar om: , , , , ,

0 Utläggningar: