Tårta till en prins

Till sonens födelsedag serverades också två olika sorters tårtor. En mandeltårta med lime som jag hittade recept till någonstans på nätet. En ganska enkel botten på mandelmassa och ägg med en kräm av ägg, lime, smör och socker. Dessutom gjordes chokladtårta. Den var hett eftertraktad både av födelsedagsgrisen och gästerna.

Den här gången gjorde jag den utan mjölk men har experimenterat fram och tillbaka med receptet flera gånger. Det går att variera hur man vill göra. Den är extremt mäktig och det behövs inte mycket för att tillfredsställa sötsaksbehovet i en handvändning och för flera veckor framöver.


Och som bilderna visar tyckte barnet att det var en god tårta. Han började med att försöka bita en bit rakt från tårtan. Sedan nöjde han sig inte med en bit utan skulle ha mammas också.


Chokladtårta
12-15 bitar

Botten
200 g smör
3 dl socker
2 ägg
4 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 dl vatten eller mjölk
3 dl vetemjöl
1½ dl kakao

Glasyr
100 g smör
1 tsk kaffepulver
½ dl kakao
4-5 dl florsocker

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Rör samman ägg och socker. Rör ner resten av ingredienserna. Rör till en jämn smet. Häll i en smort och mjölad springform. Grädda i ca 30 minuter eller tills provstickan visar att kakan är torr. Stjälp upp kakan och låt den svalna.

Rör samman ingredienserna till glasyren. Mängden florsocker beror lite på känsla, smak och tycke.

Dela kakan, bred hälften av glasyren på bottendelen av kakan. Lägg på resterande kaka och täck med glasyren. Dekorera tårtan så som du önskar och ställ kallt till serveringen.


Andra bloggar om: , , , , ,

0 Utläggningar: