God engelsk kaka på svenskt vis

När svägerskan varit på weekend i London hade hon köpt en otroligt söt mugg till den unge herrn med sig hem. Hårdplastkonstruktionen med dekor i gummi passar alldeles utmärkt för en ung vildbase som helst av allt bankar sina saker i närmaste bord eller golv. Muggen har alltså berett barnet en otrolig glädje. Till föräldrarnas stora glädje förde svägerskan också med sig ett vinrött papprör fullt med små goda kakor. Havrekakor med bitar av tranbär och choklad. De var fantastiska och allt för många försvann ner i magen till kvällskaffet den kvällen.

Nu är kakorna slut och bara pappröret finns kvar på hyllan till allmän beskådan, för det är ganska snyggt. Men saknaden efter kakorna ville inte riktigt ge med sig. Och eftersom det var lagom för kakbak inför 1-års dagen satte vi igång ett experiment. Det blev ett lyckat sådant och det finns nu ett förevigat recept att följa den dagen andan faller på nästa gång.

Havrekakor med tranbär och choklad
30 st

200 g smör
3 dl havregryn
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 dl socker
1 dl tranbär, grovt hackade
75 g hackad mörk choklad

Sätt ugnen på 175 grader. Rör smör och socker vitt. Rör ner resten av ingredienserna och blanda ordentligt. Dela degen i 30 delar och rulla varje del till en boll. Placera på bakplåt med papper och tryck till bollarna så att de plattas ut något. Grädda i ca 12 minuter. Låt kakorna svalna något innan de flyttas. Förvara i lufttät burk. Går att frysa.


Andra bloggar om: , , , ,

0 Utläggningar: