Vegetariskt i veckan - Rotsakspytt

Pyttipanna är inte en rätt som tillhör vanligheterna i vårt hushåll. Vist händer det att vi har rester som steks upp till en ny måltid på det här sättet men det är extremt sällan. När vi var studenter hände det att vi köpte stekklar pytt som räddningsplanka när det gällde att få i sig käk innan extrajobbet tog vid på eftermiddagen men även det var sällsynt.

Härom dagen gjorde jag dock en pytt som blev mycket god. Det fick bli veckans vegetariska alternativ vilket var smidigt eftersom de tärnade grönsakerna skötte sig själv i ugnen och när det var middagsdags återstod bara att steka upp svampen och blanda ner. En grönsallad och parmesansås till var helt perfekt. Maken fick dessutom stekt ägg vilket gjorde honom lycklig.

Såsen gjordes i en stor sats som delades i två och smaksattes på olika sätt. Den till pytten uppenbarligen med parmesan och den andra till morgondagens remouladsås. Det går alldeles utmärkt att halvera receptet och bara gör en av såserna.


Rotsakspytt med svamp
3 hungriga

3 potatisar
1 palsternacka
1 rödlök
2 morötter
1 fäkålsstånd
olivolja
salt
rosmarin
peppar
500 g blandad svamp (jag hade ostronskivling och kantareller)
smör
persilja

Sätt ugnen på 175 grader.
Skapa och ansa grönsakerna. Tärna potatis, palsternacka, morot och fänkål. Hacka löken. Blanda allt med olivolja, salt och rosmarin. Mal lite peppar över. Lägg i en långpanna och rosta i ugnen tills allt är mjukt, ca 45 minuter beroende på storlek på grönsakerna och önskan om knaprighet/mjukhet.
Dela svampen i lagom bitar och stek i smör tills den fått ordentligt med färg. Blanda med de rostade grönsakerna och servera med en kall sås och eventuellt stekt ägg. Strö hackad persilja över.



Två kalla såser

2½ dl turkisk yoghurt
4 msk majonnäs
1 rivet äpple
salt
peppar

Smaksättning 1
25 g riven parmesanost

Smaksättning 2
½-1 tsk curry
1 ättiksgurka


Rör samman yoghurt, majonnäs och finrivet äpple. Dela upp smeten i två mindre skålar. Riv ner parmesanost i den ena och smaka av med salt och peppar. Låt stå en stund innan servering.
Hacka ättiksgurkan och rör ner tillsammans med curry i den andra skålen, smaka även här av med salt och peppar och låt stå innan serveringen.



Andra bloggar om: , , , , ,

1 Utläggningar:

  1. tack så mycket...jag blev riktigt rörd av din kommentar.
    tack så hesmkt mycket *kramar*