Älskade sås

Jag gillar såser och dressingar. Främst för att de kan ändra karaktären på en rätt så enkelt.

För ett tag sedan var jag och åt lunch på ett av de mindre ställena i stan. beställde en sallad med kallrökt lax och fick in en ganska ordinär salladstallrik och en skiva lax draperad ovanpå. Och jag hade blivit besviken om det inte vore för dressingen som serverades i en skål bredvid. Den smakade sött, syrligt och starkt på en och samma gång och passade utmärkt till den något beska rödkålen och den fräna löken och den komplimenterade laxens feta och rökta smak helt perfekt.

Naturligtvis var jag tvungen att gå hem och experimentera. Det har gått till den grad att familjen börjat tröttna på salladstallrikar och de vill inte ens se åt den rökta laxen. De vill för den delen inte ha mer kyckling eller skinka heller. De är helt enkelt trötta på kall mat. Fast dressingen är god och ganska lik originalet.


Chili- och limedressing

1 dl cremé fraichè
2 msk majonnäs
½ röd chili (moderera själv hur starkt du vill ha det)
1 lime
½-1 tsk fruktsocker
salt
peppar

Rör samman cremé fraichè och majonnäs. Hacka chilin fint, pressa saften från limen och riv skalet fint. Rör ner allt i såsen och smaka av med socker, salt och peppar.
Låt såsen stå och dra ett tag innan servering, minst ett par timmar och helst en hel dag.




Andra bloggar om: , ,

0 Utläggningar: