Ibland i glas, ibland i gryta

Jag och maken öppnade vars en öl av tjeckiskt ursprung. Pratade en stund, kollade på tv och njöt av stillheten efter läggningen av barnet och insåg att ölen inte alls var någon hit just då, just där. Den förseglades därför snyggt och placerades i kylen. Dagen efter hamnade den på tallriken istället för i glasen.

Vi gjorde en stor gryta med Öl- och lingonkyckling. Det föll sig nämligen så att vi i den lokala affären funnit en stor paket lingon till ett överkomligt pris, speciellt med tanke på att plockning och rensning ingick i priset. Lingonen hade bott längst ner i kylen i ett par dagar och det fanns ett skriande behov att använda dem. Lite av dem åkte alltså ner i grytan med öl och kyckling, resten styckfrystes på brickor för framtida servering med tjinuski.

Receptet räckte till middag vid två tillfällen. Det hade nog blivit mer om vi inte hade slarvat med maten tidigare på dagen vilket gjorde att vi var superhungriga när det väl blev mat.


Öl- och lingonkyckling
4-6 portioner

1 hel kyckling
½ dl vetemjöl
5 dl gott öl
2 dl färska lingon
salt
peppar
smör

Stycka kycklingen i bitar. Skär av skinnet. Blanda mjöl med lite salt och peppar och vänd kycklingen i blandningen. Stek kycklingbitarna i smör så att de får fin färg runt om. Lägg över i en gryta.
Slå ölen över kycklingen och tillsätt lingonen. Låt koka grytan koka upp och slå därefter ner värmen och låt grytan morra i ca 40 minuter eller längre beroende på hur du önskar. Smaka av med salt och peppar.

Servera med ris och grönsaker. Vi hade kokt blomkål till vilket var gott men kanske inte så vackert.


Andra bloggar om: , , , ,

2 Utläggningar:

  1. Ibland blir just såna där "tester" så fantastiskt goda. Och det här lät spännande och gott.

     
  2. Ja, det är bra med experiment. Även om det inte blir bra så har man ju lärt sig ett och annat av det.