Jobs tårar

Job var en stackars man. Den som har lust kan så klart själv läsa om honom i Jobs bok i bibeln. Den korta sammanfattningen är väl att Job var mycket rättfärdig. Han trodde på Gud, var mycket rik och hade fina barn som han gjorde sitt bästa för att uppfostra till bra människor. Och en dag blev allt tagit ifrån honom. Gud ville visa för Djävulen att Job faktiskt inte bara var god på grund av sina ägodelar och sin tur i livet utan att han också trodde utan dessa ting. Alltså fick Job utstå att hans barn utplånades, att alla hans saker togs ifrån honom och själv fick han lida med varbölder över hela sin kropp. Inte undra på att han grät.

När hans prövningar var över gav Gud tillbaka mer än han tagit. Job fick nya barn, nya rikedomar och han övervann sin sjukdom. Och med allt detta levde han ytterligare 140 år.

Jobs tårar, eller pärlkorn, kommer från ett gräs som växer i Asien. Det är mycket omtyckt och fördes in i Japan med pompa och ståt av en Kinesisk munk som presenterade det för den japanske kejsaren på 800-talet. I Japan är det nu populärt både som föda och som medicin och används bland annat för att bota gonorré, bronkit, cancer och torr hud. Det är alltså användbart till mycket.

Jag hittade detta gräs under en söndags uttråkat surfande och beställde det slutligen från Renée Voltaires webshop. Det har gått en tid och jag har haft kornen i skafferiet och nu har jag äntligen kommit loss och lagar mat på det. Jag kokte kornen tillsammans med torkade örter och serverade med sesampanerad lax och mangosås.


Jobs tårar med sesampanerad lax
4 portioner

125 g torkade pärlgryn
2 tsk torkad dragon
2 tsk torkad basilika
½ tsk örtsalt
6 dl vatten
4 laxbitar á ca 100 g
2 msk sesamfrön
en god olja
salt
peppar

Koka upp grynen tillsammans med vatten, torkade kryddor och örtsalt. När vattnet kokar, slå ner till medeltemperatur. Låt koka i ca 40 minuter. Rör om då och då. Eventuellt behövs det mer vatten.
Vänd laxbitarna i sesamfrön. Salta och peppra ovanpå. Stek bitarna i lite olja i en panna. Låt antingen steka klart i järnet när de fått färg eller låt dem bli klara i ugnen. 150 grader i si sådär en 7-8 minuter.


Mangosås med curry
4 personer

1 dl vatten
100 g frusen mango
1 vitlöksklyfta
1 krm curry
salt
peppar
Koka upp vattnet. Tillsätt de övriga ingredienserna. Låt koka upp så det bli varmt. Mixa därefter såsen slät. Smaka av med salt och peppar.

Om du, som jag, har en vit mixerstav blir den kanske färgad av curryn. Ta då på lite matolja innan du diskar den så går det bort.


Andra bloggar om: , , , ,

0 Utläggningar: