Bröllopsmiddag

Denna vecka var det alltså dags för lillasyster och hennes fästman att knyta kitb al-kitab (äktenskapskontraktet). I flera dagar firas det Algeriskt bröllop för de unga tu och nu har de så blivit ett. Alla papper har granskats av den Algeriska staten och dess myndigheter, blodprov har tagits och mat har lagats. I flera månader har det handrullats couscous som ska räcka till det över 100 gästerna. Och som om det inte räckte har det bakats 1200 kakor.

Familjen här i Sverige är mer modesta. Vi samlades i kväll för att äta lite mat tillsammans, för att fira lite så här på vår kant av världen. Det gör vi med den blivande äkta makens favoriträtt Lahm lhalou, eller sött kött som det alltså heter. Det är en gryta med kanel och lamm som serveras med couscous. Vi har dock inte rullat vår för hand utan har köpt färdig i kartong.

Själva grytan då… smaken på den kan diskuteras. Jag tyckte själv att det smakade som brända mandlar med en smak av lamm. Inget som föll mig på läppen precis. Det är helt enkelt för sött för mina smaklökar. Mina middagsgäster var däremot inte av samma uppfattning. Några åt grytan som den var och smackade belåtet, andra valde att ha matlagningsyoghurt till för att balansera sötman. Det fungerade utmärkt. Prova gärna att laga rätten men gör som jag och ha en back-up om du inte vet med dig att du gillar sött käk. Jag lagade en indisk-inspirerad lammgryta som jag serverade vid sidan om. Receptet får komma om ett par dagar.

Så Lina och Yassine
Mabruuk eller allaah ybaarak fil-a’maar (Må Gud välsigna era liv)


Som ni ser har Lilleman tagit på sig fina
stassen och gått på riktigt party under
aftonen. Nu väntar vi bara på bilder från
er fest… vi vill se klänningar

Lahm lhalou
4-6 portioner

1 kg lamm i tärningar
1 kanelstång
2, 5 dl vatten (eventuellt mer efterhand)
2 msk olja
1 dl apelsinjuice
¾ dl mandel
200 g katrinplommon
1,5 dl socker
salt
peppar

Skär lammet I lagom tärningar och strö salt över. Bryn bitarna i olja så at de får fin färg. Lägg lammet åt sidan och tillsätt mandel, socker och kanelstång till fettet i pannan. Rör om och tillsätt vatten och apelsinjuice. Låt koka upp under omrörning. Tillsätt lammet och låt sjuda under lock i ca 45 minuter. Tillsätt därefter sviskonen och låt sjuda i ytterligare 15 minuter. Om det behövs, späd med mer vatten. Det beror på hur du vill ha såsen i grytan. Ta bort kanelstången innan servering.Andra bloggar om: , , , ,

0 Utläggningar: