Baka utan ugn

Ibland är behovet av bröd skriande. Och om man då befinner sig ute på landet, med affären allt för många mil bort och utan ugn kan det te sig som ett stort problem. Men det behöver inte vara det. Det går faktiskt att baka bröd utan ugn och istället använda plattornas värme för gräddningen.

Det går att göra på två sätt. Antingen stoppas degen i en behållare, till exempel en liten lagom gryta. Därefter sänks denna ned i en större gryta med vatten, så att man får ett käckt litet vattenbad. Annars går det också att i en stekpanna eller i en gryta med raka kanter. Det underlättat betydligt om pannan eller grytan är teflonbelagda så klart.


Utan ugnbröd
1 limpa

25 g jäst
1,5 dl mjölk
1 dl vatten
1 dl havregryn
½ tsk salt
4-5 dl mjöl
1 msk olja

Värm mjöl och mjölk till 37 grader. Läs gästen i degvätskan. Rör ner salt, olja och havregryn. Blanda ner mjölet lite i taget tills det blir en lagom fast deg. Låt jäsa i 40 minuter.
Knåda degen ordentligt. Lägg den i stekpannan och låt jäsa i ca 20 minuter till.
Grädda degen på medelvärme i stekpannan. Vänd brödet efter ca 10 minuter. Grädda på andra sidan i 10-15 minuter till. Låt svalna något.


Andra bloggar om: , , ,

3 Utläggningar:

  1. Coolt! Men hur smakar det?

     
  2. Det smakar väldigt gott faktiskt. Speciellt med stark ost.

     
  3. Tack så mycket för ditt recept! Jag har flyttat utomlands och har ingen ugn i hemmet och finns inte mycket variation att köpa i affärena. Verkligen saknat att kunna baka själv så blev överlycklig när jag hittade ditt recept. Blev lyckat resultat och kan nu framöve se fram emot att baka bröd igen!