Saknaden är uppfinningarnas fader

När vi började åka till Malmö för att handla köpte vi alltid fruktbröd med russin och fikon i. Det var otroligt gott och höll sig färskt länge. Men så plötsligt upphörde produktionen av detta otroligt goda bröd. Både jag och maken blev enormt besvikna. Och nu, ungefär ett år senare har jag experimenterat fram mitt eget bröd med fikon i. Det liknar inte alls fruktbrödet men det är gott ändå. Man håller sig mätt länge på det här brödet så det är perfekt till frukost

Fikonbröd
1 bröd

5 dl yoghurt
1 dl mörk sirap
2 dl vetekross
1 dl mannagryn
3 dl rågsikt
3 dl vetemjöl
1 dl krossat linfrö
½ dl solrosfrön
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
1½ tsk bikarbonat
10 torkade fikon

Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda yoghurt och sirap. Klipp fikonen i lagom bitar. Rör ner alla ingredienser och blanda till en jämn smet.
Smöra en brödform och bröa den med vetekross. Fyll formen med smeten och pressa ner den ordentligt, det går lättast om händerna är fuktiga. Grädda i ca 1 timme. OM skorpan blir bränd går det att lägga lite bakplåtspapper eller folie över och grädda klart. Låt svalna innan brödet skivas upp. Förvaras bäst i frysen.

0 Utläggningar: