Pust & Stön

Även om det inte händer mycket i bloggen är det full fart i hemmet. På söndag ska sonen döpas och makens födelsedag firas. Eftersom det råkar vara 30-års dag betyder det massor av gäster och därmed också massor av mat.

Det är i allmänhet lättast att bjuda på buffé vid sådana tillställningar eftersom allergier och matfobier ställer till mängder av problem. Dock är det alltid svårt att hålla koll på det här med mängder när det gäller buffémat. Hur mycket äter man, hur beräknar man en buffé över huvud taget.

Jag har i alla fall utgått från följande ekvation:
Någonstans mellan 100 och 150 gram kött/fisk/fågel per person.
Till detta en matigare sallad med pasta/bulgur/couscous osv. Då räknade jag att man kanske äter ungefär en ½ portion av det här. alltså ska det bara lagas mat till hälften av gästerna i salladsfallet.
Dessutom kompletteras med en lättare sallad med bladgrönsaker och eventuellt lite bönor osv. Där resonerar jag att de flesta äter ganska lite sallad, eftersom grönsaker är ganska illa ansedda i vår kultur. Så det får räcka med mat till en tredjedel av gästerna.

Därutöver en grönsakspaj, främst för att mätta eventuella vegetarianer. Detta var knepigare. Hur ska man tänka. Jag gjorde 4 ganska små pajer till 30 personer. De flesta tar ganska lite, eftersom det vid det här laget är ganska trångt på tallriken och mer återstår så klart.

För att tillfredställa allas såsbegär har jag köpt grekisk yoghurt och ajvar. De funkar både var för sig som sås men också blandat. Folk får göra som de vill på sin egen tallrik. Har köpt 1 liter yoghurt och 1 stor burk ajvar. Det kommer nog att bli över men det går åt i hushållet i alla fall. Har dessutom blandat en stor burk olja/citrondressing med lite örter och vitlök i. Den kommer det också att finnas kvar av men den håller ett par dagar och kan användas även i vardagsköket.

Avslutningsvis har jag också inhandlat tv stora brytbröd, plus några baguetter i backup. Jag vet ju att barnen gärna äter bröd när maten inte passar i övrigt. Bröd och smör går alltid hem. Till brödet finns alltså smör men också två dessertostar, en brie och en Danablue, plus en lagrad hårdost och lite vindruvor. Att det blev två dessertostar berodde mest på att det var extrapris och att jag gillar dem båda. Det som blir över kan jag alltid stoppa i frysen.

Så. Lovar att återkomma med recept i nästa vecka. Kommer dessutom att avlägga rapport om min ekvation stämde eller om jag står där med en hel massa mat som ingen ville äta upp.

0 Utläggningar: