Födelsedagslunch

Så har då gästerna gett sig av. Mätta och glada enligt egen utsago och det finns väl få källor som är lika bra. Om de då var nöjda på grund av barnbarnet:

som de fått klämma på och krama om eller om det var på grund av måltiden vet jag inte. Oavsett vad så fick de lammburgare med bakpulverbullar och pommes utan pommes aka friterad palsternacka. Lammfärsen smaksattes med ordentlig med rosmarin, salt och peppar. Rör des ut med ägg och formades till ordentliga burgare innan de stektes. Palsternackan skars i bitar och friterades i olja tills de var lagom bruna. De blev knapriga och lite söta vilket var en hit. Det hela serverades med grönsaker i burgaren och aioli som dippsås.

Lovade dock bort receptet på bakpulverbullarna. Eftersom svärmor inte tål jäst så fick det blir den här typen av bröd och det fungerade alldeles utmärkt. Det passar dessutom perfekt eftersom någon hittat till bloggen med sökorden frukostbullar + med + bakpulver.


Frukostbullar + med + bakpulver eller bakpulverbullar
8 st

5 dl vetemjöl
1 dl havregryn
50 g smör
2 dl fil (använde a-fil eftersom det är den svärmor tål)
2 tsk bakpulver
½ tsk salt

Sätt ugnen på 225°C. Rör samman de torra ingredienserna. Hacka samman med smöret till en smulig massa. Häll ner filen och arbeta ihop till en deg. Forma 8 bullar och placera på mjölad plåt. Grädda i ca 12 minuter eller tills de är fint bruna och genombakade.

Efter denna måltid bjöd jag på vaniljpannacotta med färska bär. Det gick helt underbart bra att söta med fruktsocker så att den blev icke allergenisk.

Vaniljpannacotta
4 portioner

2 gelatinblad
5 dl grädde
1 vaniljstång
½ dl fruktsocker

Lägg gelatinbladen i vatten en stund så att de mjuknar. Koka upp grädden med vaniljstång och fruktsocker. Tag upp gelatinbladen och krama ur dem. Rör ner i grädden och låt smälta helt. Häll upp i portionsformar och låt stelna i kyl, det tar ett par timmar. Garnera med färska bär.

4 Utläggningar:

  1. Pannacotta är så gott! Gör det ofta med olika "toppingar" och ibland med yoghurt.

     
  2. Vist är det gott. Och enkelt! Och variationsmöjligheterna gör det till en helt perfekt dessert.

     
  3. Men titta så fin! Kanske blivande kompis till min dotter?

     
  4. Viktoria, ja det är ju inte helt omöjligt. De är ju så söta båda dessa underverk.