SVT- uppfostrar på gott och ont

SVT är en rolig instans. De tar på sig både det ena och andra ansvaret för folkets uppfostran. I 3e avsnittet av programet Wild Kids har deltagarna plockat åt sig materiell från en "övergiven" stuga i skogen. Programledaren Ola Lindholm säger:
"Inom kristendomen så finns det 10 budord. Är det någon som kan berätta för mig hur det åttonde lyder?"
Barnen konstaterar att detta bud säger att man inte ska stjäla och en diskussion om detta illdåd bryter ut. Gemensamt hittar man på ett straff för tilltaget och ens bland annat om att sakerna skall återbördas omedelbart. Det är en fin stund på Apberget. Ansvarstagande har lärts ut.

Problemen med detta är minst två.
1. Varför utgår det demokratiska och öppna public Service från den kristna traditionen i sin uppfostran. Varför förutsätts det att det är kristendomen som ska berätta hur vi ska framleva våra liv och varför i hela världen ska barnen känna till just denna religions budord? Har någon funderat över att barnen kanske är av en helt annan religiös uppfattning?

2. Varför i hela världen ska barnen diskutera sin stöld i förhållande till det åttonde budordet - "du skall inte bära falsk vittnesbörd mot din nästa"? Det har väl inte med saken att göra. Om barnen hade ljugit eller på annat sätt misskrediterat varandra hade jag förstått användningen av detta bud men inte annars.

Jag tror helt enkelt att SVT i det här fallet ville visa för barnen att de begått en felaktig handling och att de vill visa att det inte bara är TV-teamet som tycker att det är fel att stjäla, utan att detta grundar sig i levnadsregler som är mycket gamla. Problemet är väl att inte ens de som arbetar på SVT är tillräckligt intresserade eller religiöst bevandrade i "sin" religion för att upptäcka att de faktiskt missuppfattat hela grejen och borde hänvisat till det sjunde budet istället.

I fortsättningen får vi väl hoppas på att Sveriges television antingen sluta uppfostra folket med religiösa förtecken eller att de åtminstone gör det korrekt.

0 Utläggningar: