Iste

Under gårdagen framställdes iste i hemmet. Det är superbt enkelt att göra och smaka likaledes. Speciellt gott är det en varm sommardag när törsten är påträngande. Än så länge får det agera påminnelse om varmare, skönare och vackrare tider.

Iste
2l vatten
4 tepåsar
1-1½ dl pressad citronsaft
socker

Koka upp 2 liter vatten. Tillsätt 4 tepåsar med bortklippt snöre. Tepåsarna kan vara alla av samma sort eller alla av olika sort, dock bör de var av någon fruktig tesort. Ta av från värmen, lägg på ett lock och låt dra i en (1) timme.

Ta bort tepåsarna. Tillsätt citronsaft, den större mängden om du uppskattar en surare dryck. Smaka av med socker. Börja på 1 dl och tillsätt lite i taget tills den önskade sötman uppnåtts. Sötman är beroende på tesort och mängden citronsaft. Vispa upp teet tills sockret smält helt. Om teet ska avnjutas direkt, häll det i en bringare med mycket is. Om teet ska avnjutas senare så ställ bringaren i kylen.

________________________________________________________________

Uppdatering: Den som vill göra grönt iste kan kolla här

2 Utläggningar:

  1. Låter man tepåsarna dra i en timme är risken att téet blir beskt. Styrkan på ett té beror inte på dragningstiden utan på mängden té.

    Därför så kanske man ska ha fler tepåsar och bara låta det dra så länge som rekomenderas, istället för en timme.

     
  2. Det kan vara en idé Carla. Ska tänka på det nästa gång.