Vårig middag

Solen har kikat fram och man kan ana våren här och var. Det gjorde mig sugen på lite lättare mat. Så när det var dags för gäster passade jag på. Gjorde en enkel lammgryta inspirerad av Rachel Kooh och serverade med smöriga ärtor och sparris och en enkel vårsallad med rädisor.

Vårig lammgryta
Ca 8 portioner

1,5 kg lammstek
4-5 morötter
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
1 lagerblad
3 kvistar färsk timjan
Salt och peppar
Vatten
200 g gröna bönor

Skär steken i tärningar. Bryn köttet i lite olivolja. Skiva löken, dela morötterna i 3 cm stora bitar. Lägg ner i grytan tillsammans med hela vitlöksklyftor, lagerblad och timjan. Salta och peppra. Häll på vatten så att det täcker.
Låt allt koka upp och skumma grytan ordentligt. Sänk sedan värmen och låt grytan puttra i ca 1 timme.
Ta upp vitlöken och mosa den, rör ned i grytan. Ta bort lagerbladet och timjanstjälkarna. Smaka av med salt och peppar. Vänd ner gröna bönor och låt grytan koka i ca 5 minuter till innan servering.

Smöriga ärtor och sparris

300 g gröna ärtor
1 bunt färsk gör sparris
Smör
Salt
Peppar

Håll sparrisen i toppen och botten och böj den till den knäcks av. Nederdelen är träig och ska inte användas (den kan du såra och koka sparrissoppa på istället). Skiva överdelen på sparrisen tunt. Spara knopparna.
Förväll ärtor, skivad sparris och sparrisknoppar i ett par minuter. Häll av vattnet och rör ner smör som får smälta i de varma grönsakerna. Salta och peppra och servera.

Vårsallad med rädisor

2 hjärtsalladshuvuden
1 knippa rädisor
2 msk olivolja
1 msk vit balsamvinäger
Salt och peppar
Färsk persilja

Skölj och dela salladen i klyftor, ca 8 per salladshuvud. Skiva rädisorna tunt. Blanda i en skål. Häll på olivolja, vinäger, salt och peppar och blanda runt. Klipp persilja över innan servering.0 Utläggningar: