LCHF-efterrätt utan choklad

Den som söker på LCHF-efterrätt får upp mängder av träffar med chokladdeserter. Ibland känns det inte så lockande med just choklad och så var det när jag skulle ha gäster senast.
När jag klurade på vad jag skulle servera visade TVn Gordon Ramsay som lagade Hallon mille feuille och då fick jag inspiration till en gräddpudding som blev riktigt lyckad. Har sedan dess gjort den med ytterligare en smaksättning som blev lika bra.

Gräddpudding med mandelkrisp
6 portioner

250 g mascarpone
2 dl grädde
1 tsk vaniljpulver
1 dl sötmandel
2 msk sukrin
15 g smör

Smaksättning 1
Skalet av 1/2 apelsin

Smaksättning 2
3 mogna jordgubbar mosade

Blanda mascarponen med lite grädde så att den blir mjuk. Rör ner resterande grädde, 1 msk sukrin, vaniljpulver och vispa tills smeten tjocknat.
Blanda i smaksättningen. Lägg upp i portionsformar (jordgubbsvarianten varvades med tärnade jordgubbar). Ställ kallt till servering.

Hacka mandeln grovt. Smält smöret. Rör ner 1 msk sukrin i smöret och låt det bubbla ca 10 sekunder. Rör ner mandeln och låt den rosta i blandningen. När den doftar gott och har fått färg, häll upp den på ett bakplåtspapper för att kallna. Smaka inte för än det svalnat för det är hett!
Garnera gräddpuddingen med mandelkrispet och eventuellt bär och annat du gillar.




2 Utläggningar:

  1. Så gott det lät med gräddpudding! Mascarpone är verkligen en jättebra ingrediens att baka med och ha i desserter.

     
  2. Mascarpone är underbart!