Åttonde luckan – 8 december

Eid ul-Adha firas nu
Av min svåger och hans fru
Från hans hemland vill vi bjuda
På en rätt som har fått sjuda


Resterande inlägg är en gästblogg från lilasyster
____________________________________________________________________

Eid al-Addha är muslimernas största högtid och kallas på svenska offerhögtiden. Vi firar denna dag som en åminnelse av det tillfälle då Ibrahim uppmanades av Allah att offra sin son Ismail. Som vi vet ingrep Gud då Ibrahim var på väg att fullfölja denna uppmaning, han hade velat pröva Ibrahims tro, och istället offrade Ibrahim ett får. På grund av detta är det ett obligatoriskt för varje muslim som har möjlighet att offra för Allahs skull denna dag. Eid al-Addha markerar också slutet på vallfärden till Mecka och dagen firas samtidigt över hela världen.

Dock är det för många muslimer som bor i Sverige svårt ett omöjligt att slakta på eget bevåg och då får vi helt enkelt nöja oss med att gå till moskén och be Eid bönen och sedan fira med nära och kära. Maten spelar dock för de flesta en central roll. I Algeriet där jag spenderade förra årets Eid slaktades det på förmiddagen och på kvällen tillredde systrarna i familjen magsäck, vilket anses vara en delikatess. Är man mindre imponerad av detta kan man dock göra Dolma, en typisk algerisk rätt som fungerar vilken dag som helst på året.


Dolma

1 stor tomat
1 gul lök
1-2 klyftor vitlök (kan uteslutas)
1,5 msk spiskummin
0,5 - 1 msk salt
Svartpeppar efter smak
6 mini squash eller 2 stora skurna i 6 bitar
1-2 msk tomatpuré
1 dl blötlagda kikärtor
En nypa bakpulver

Köttfärs på nöt eller lamm
Spiskummin
1 ägg
1-1½ dl kokt ris
Salt och peppar

Gröp ur squashen med en tesked med öppning i en ände. Lägg i kallt vatten.
Riv lök och tomat grovt i en gryta. Tillsätt riven vitlök, spiskummin, salt och peppar. Blanda de avrunna kikärtorna med bakpulvret och rör ner i grytan. Låt fräsa samman ett par minuter. Rör ner tomatpuré. Slå på vatten, ca 2,5 liter. Låt koka ordentligt på ganska hög värme till vätskan reducerat ordentligt.

Blanda samma ris, köttfärs, ägg, spiskummin, salt och peppar till en smet. Fyll squashen med blandningen. Har du mer färs över så form små köttbullar av denna.

Då såsen reducerat till ca en liter och blivit trögflytande så sänk värmen. Lägg försiktigt ner dolman och bullarna. Låt koka på svag till medelvärme tills både squashen och kikärtorna är mjuka och färsen genomkokt.

Servera med ett riktigt gott bröd och grönsallad. Ät med händerna och njut!


Andra bloggar om: , , , , , , ,

0 Utläggningar: