Sjuttonde luckan - 17 december

När orken börjar tryta
Kan du bjuda på en gryta
Kyckling, kryddor och quinoa eller ris
När du tröttnat på all julegris

Kyckling på rea och överblivet vin i kylen borgade för en smarrig middag. Medan barnet sov och maken pulade med sitt stoppade jag kyckling och julkrydor i en gryta, kokte quinoa och fräste grönsaker. Trevlig söndag blev det och nu bjuder jag er på recepten.


Kyckling i julbad
5-6 portioner

1 färsk kyckling
2 morötter
1 gul lök
1 flaska vitt vin (minus ett glas eller två)
1 kanelstång
5 kryddnejlikor
1 tsk ingefära
½ dl russin
salt
peppar
olivolja
ev maizena

Dela kycklingen i mindre bitar och bryn den i lite olja. Häll på vin och kryddor Stoppa ner morötter i bitar och lök i klyftor. Låt puttra i ca 40 minuter. Rör ner russin och låt stå i ca 5 minuter.
Ta upp kycklingen och grönsakerna. Peta sönder kycklingköttet med två gafflar till lagom ätbitar och ta bort skinn och ben. Red eventuellt såsen med lite maizenamjöl.
Smaka av med salt och peppar och ta bort kryddbitarna.
Rör ner kycklingen och grönsakerna och servera grytan.


Till grytan gjorde jag en varm quinoasallad. Det var ett lyckat drag tyckte jagm dels blev det gott och dels fick jag med lite grönsaker som annars hade gått till spillo.


Varm quinoasallad
4-5 portioner

4 dl quinoa
8 dl vatten eller buljong
½ dl sötmandel
10 brysselkålshuvuden
1 äpple
½ gul lök
salt
peppar

Koka qinoan i vattnet enligt anvisningarna på paketet. Dela brysselkålen i kvartar och tärna äpplet. Hacka löken i ganska stora bitar. Fräs grönsakerna och mandeln. Salta och peppra. Blanda quinoan och grönsakerna och servera.Andra bloggar om: , , , , ,

0 Utläggningar: