Kletiga bullar

Efter influensan hämtade den unge herrns tänder växtkraft. De bestämde sig att försöka göra en rusning mot friheten och det innebar fler febernätter med gråt och ömkliga skrik. Fortfarande har det inte tittat upp något med vi väntar med spänning på det som komma skall.

Den som känner sig matt efter en sådan vaknatt kan alltid sockerboosta sig med en amerikansk bulle. Dessa bakade jag för ett bra tag sedan men har inte kommit mig för att skriva om dem för än nu. De var goda men hade nog vunnit lite mer omsorg till glasyren. Jag duttade i sockret för tidigt vilket gjorde att det inte blev så kletigt som jag önskade utan snarare lite krispigt. Men det smakade också utmärkt.


Sticky buns
10 st

75 g smör eller margarin
2 ½ dl mjölk
·½ dl socker
1 nypa salt
6-7 dl mjöl

Fyllning
50 g smör
kanel
socker

Topping
50 g smör
1 dl socker
1 dl nötter (jag använde en färdig osaltad mix med torkad frukt, cashew och pistage)
3 msk farinsocker


Smält smöret. När det är smällt hall over mjölken. Värm till 237 grader.
Smula jästen i en bunke och slå över mjölkblandningen. Rör ner socker salt och mjöl och arbeta samman till en deg. Låt jäsa i 30 minuter.

Knåda degen o ch kavla därefter ut den, inte lika tunt som till vanliga kanelbullar. Bred på smör, strö över kanel och socker i en mängd som tilltalar dig.

Smöra en ugnsfast form ordentligt. Sätt ugnen på 175 grader.

Smält smöret till toppingen. När det är hel smällt rör ner socker, farinsocker och nötter. Låt sockret upplösas och puttra i ca 1 minut. Häll därefter smeten i formen. Placera bullarna med lagom mellanrum, inte allt för tätt i formen. Låt jäsa i 30 minuter.

Grädda bullarna i ca 25 minuter. Ta ut och låt svalna något.


Andra bloggar om: , , , ,

0 Utläggningar: