Söt som en citron – Lördagsgodis

Temat för veckans lördagsgodis hos Brazilian Linda är citron. Och eftersom citron är en så fantastisk skapelse hann det inte gå lång tid innan mitt huvud började fundera på mängder av olika godsaker som skulle kunna smaksättas med citron. Och så mindes jag mitt och lillasysters misslyckade experiment i föräldrahemmet.

Vi hade varit på biblioteket och lånat hem en bok om födelsedagskalas. Den föreslog städgummeparty, häxfester och maskerader. Och så fanns det ett recept på ”krossat glas”. Det var alltså socker och vatten som koktes samman och efter att det stelnat såg ut som glas. Vi provade ett par gånger och snart tog vår experimentlusta över och vi funderade på att smaksätta ”glaset”. Det vi hittade i mammas skåp var citronsyra vilket raskt tillsattes i smeten. Den enorma mängden av syan gjorde att glaset inte stelnade utan blev några konstiga högar av en kletig kolaliknande substans. Vi förvarade det i en gammal kakburk av metall och även om det inte blivit som vi tänkt smakade det gott i alla fall. Och om någon nu vill prova att göra citrionkola på det här sättet är det bästa nog att besöka Lata mammans receptblogg.

I det här receptet använde jag inte citronsyra utan färska citroner. En kall sorbet får sällskap av krispigt sesamkross. Det var en helt perfekt avslutning på en god middag. Sött, surt, beskt, hårt, mjukt, kallt och krispigt, allt i en underbar blandning.Citronsorbet med sesamkross
2 portioner

1 dl citronsaft
1 dl vatten
1 dl socker
½ tsk rivet citronskal

2 msk socker
2 msk sesamfrön

Pressa saften ur citronerna och blanda med socker och vatten i en kastrull. Låt blandningen koka upp. Ta från värmen och tillsätt citronskalet. Häll över i en skål och låt allt svalna. Ställ därefter skålen i frysen. Låt stå i en timme innan du tar ut skålen och vispar upp innehållet med en gaffel. Gör så en gång i timmen under ca 5 timmar.

Häll sockret i en panna. Låt det smälta helt. Ta av från värmen och rör snabbt ihop med sesamfröna. Varning för flygande sesamfrön! Häll blandningen på bakplåtspapper. Bred eventuellt ut blandningen med en lätt oljad metallspatel. Låt stelna.

Lägg upp sorben i portionsskåla. Krossa sesamkaramellen och häll över. Servera innan sorben smälter.


Andra bloggar om: , , , ,

3 Utläggningar:

  1. mmm det lät ganska så gott det där..såg snyggt ut o inte annat!
    hoppas du har en bra dag! kram

     
  2. Spännande recept som absolut måste provas

     
  3. Det var gott och enkelt att göra. Så jag kommer själv att återupprepa det här många gånger. Och det var ju roligt att det var inspirerande också.