Festmiddag för festlig prick

Sonens fyramånadersdag firades med pompa och ståt. Eller, nja pompa och ståt är kanske att ta i men lite firande i form av delikat middag blev det i alla fall. Jag hade varit på barnavårdscentralen och vägt klimpen, traskade hemåt i solskenet och funderade på middagen. Promenerade förbi körsbärsträden där bären var på gång att mogna, lyssnade på det nyss från posten avhämtade paketets skrapande mot vagnens däck och plötsligt viste jag att det verkligen behövdes en dundermiddag.

När vi var och handlade senast fanns det ankbröst att tillgå. De var inte speciellt dyra och såg fina ut. Det kliade i fingrarna och jag var tvungen att slå till. Och det var dessa bröst som var grunden i dagens middag. Med inspiration från en god middag för länge sedan och de omogna körsbären på allmänningen var kombinationen allt för lätt.

Jag började med att göra salladen. Det tog en bra stund att dela och kärna ur körsbären eftersom jag saknar en sådan där fiffig mojäng som gör det i en handvändning. Men det fick nästan lika bra med den lilla kniven.
Därefter gjorde jag gnocchin. Tänkte på en god anrättning med mandelgnocchi som jag fått tidigare och därifrån utspann sig delar av receptet. Efter att de härliga små bitarna runnit av lät jag dem vila på ett fat i kylen.
Ankan placerades på stekjärnet ungefär 2 sekunder efter det att maken klivit in genom dörren. När den åkte in i ugnen stektes kantareller och gnocchi och vips hade vi en finfin middag. Maken övervägde länge och väl om han skulle ge sig ut i köket och äta upp portionen som väntar som matlåda i morgon. Men han hejdade sig när han insåg at det var bättre att sprida ut smakerna över flera dagar än att få allt på en gång. Det var ju knappast hungern som talade.


Ankbröst med brynt cheddargnocchi, kantareller och körsbärssallad
4 personer

2 ankbröst med skinnet kvar
gula kantareller efter plånbok eller skogsork
en klick smör
salt
peppar

Sätt ugnen på 125 grader.
Snitta ankbröstets skinn med en vass kniv. Krydda med salt och peppar och bryn runt om. Sätt in i ugnen tills innertemperaturen är ca 60 grader. Tag ut och låt via en stund innan du skär upp dem.

Torka ur pannan och smält lite smör. Häll ner kantarellerna och stek dem så att de får lite färg. Krydda med salt och peppar.

Körsbärssallad
5 dl körsbär
½ slanggurka
1 tsk sesamolja
1 tsk olivolja
1 msk sesamfrön
1 tsk balsavinäger
salt
peppar

Skölj, dela och kärna ur körsbären. Skala gurkan, och strimla den i tunna remsor med potatisskalaren eller en osthyvel. Blanda oljorna och vinägern och rör ner gurkan och körsbären. Strö på sesamfrön och smaka av med salt och peppar. Låt stå en stund innan servering.


Cheddargnocchi

600 g potatis
1-2 dl vetemjöl
1 ägg
¾ dl cheddarost, riven
salt


Skala och koka potatisen. Mosa den i en skål och rör ner ägg, ost, salt och hälften av mjölet. Tillsätt sedan lite mjöl i taget tills det blivit en bra deg.
Rulla stänger av degen och skär i lagom bitar.
Koka upp vatten och låt gnocchin koka i ca 2 minuter. Ta upp den med hålslev och låt rinna av. Bryn den därefter i lite av ankfettet som blivit kvar i järnet. Resten kan du alltid hälla av och spara.

Börja med att lägga upp av körsbärssalladen. Lägg fina skivor av ankan ovanpå. Placera några fina gnocchi vida sidan och strö över kantareller. Sätt dig ner och ät och njut. Jag och maken drack vatten till maten eftersom jag helt hade glömt av att köpa hem något annat. Fast år andra sidan fanns det inget som komprometterade smakerna heller.

Och den lilla klimpen vars dag vi såg som anledning att festa till det? Jo, han fick sin bröstmjölksersättning i flaska, lite avocado och lite lite aprikos- och annananasjuice och en liten vaggning i mammas famn innan han somnade i soffan. Där sov han resten av kvällen innan det var dags för nästa matning och pyjamaspåklädning.Andra bloggar om: , , , ,

0 Utläggningar: