laga mat utan mat

Det var längesedan hushållet gjorde några ordentliga matinköp. Det har istället blivit dagshandling i den lilla butiken på området. Inget smart val varken ekonomiskt eller tillgångsmässigt. Igår var jag så på väg till affären igen. Stod i begrepp att klä barnet och stoppa det i vagnen här minnet blixtrade till. På SVT fanns en gång i tiden ett program som hette ”Här är ditt kylskåp”. Själva programidén gick ut på att en kock tog sig hem till en veritabel kändis och lagade god mat på det som fanns tillgängligt i kyl och skafferi. Alltså placerades barnet återigen på sin skönaste filt under det hemmagjorda babygymet medan jag inventerade kylskåpet. Det fanns mer än vad jag trodde.

Gårdagens middag bestod alltså uteslutande av det som fanns i kylen och skafferiet. Smakade gott gjorde det dessutom. Fantastiskt när man inte har något att laga mat på… lite som att koka soppa på en spik. Receptet blev där efter. Jag tog det som fanns, vägde det och slängde ner i braspannan. Så måtten, skit i dem. De är en vägledning. Har du mer av något och mindre av något annat så kör på i alla fall.

Det är en ganska lång beskrivning men arbetsmomenten är få och enkla. Det tar lite tid i ugnen men då är man i gengäld fri att göra annat under tiden. I övrigt går det fort.


Rostad grönsakssoppa på en spik
4 portioner

115 g potatis (4 småttingar)
100 g blomkål (kanske ¼ huvud)
150 g coctailtomater (det som fanns kvar i burken)
250 g morötter (2½ stora)
200 g paprika (I stor grön, 1 liten röd)
1 hel vitlök (2 halvor som låg och skräpade)
½ rödlök
1 liten burk kikärtor
1 liter vatten
1 grönsaksbuljongtärning
olivolja (en neutral och en med pepparfrukt)
salt
peppar
1 ölkorv

Sätt ugnen på 200 grader. Skär ner blomkålen i lagom buketter. Skölj av tomaterna och snoppa om det behövs. Skala morötterna och dela dem på längden och eventuellt på mitten. Halvera paprika och kärna ur. Knäck loss vitlöksklyftorna från rotfästet och ta bort överflödigt skal men låt den behålla det innersta. Skala löken och dela i 2 bitar. Blanda alla grönsaker i en skål med lite olivolja och lite salt. Rosta i ugnen i ca 40 minuter.

Låt grönsakerna svalna ordentligt. Skala av skinnet från paprika och tomater. Skär i lite mindre bitar. Hacka upp morötter och blomkål grovt. Skala potatisen och dela i mindre bitar. Kläm ut vitlöken från skalen.
Hetta upp lite olja (jag tog den chilikryddade olivolja från Kos maken förde hem i helgen) i en gryta. Rör ner grönsakerna och hälften av kikärtorna, låt dem fräsa lite. Häll på vatten och buljongtärning. Låt allt koka upp.

Hetta upp ett stekjärn. Skär ölkorven i strimlor. Stek snabbt så att den blir lite knaprig. Låt rinna av på lite papper.

Dra av soppan från värmen och mixa slät med mixerstav. Rör ner resterande kikärtor och servera soppan ljummen med korven på toppen.

2 Utläggningar:

  1. Heee, det ser supersmaskigt ut. Det blir att minnas och notera här ser jag. Kan föreställa mig lite het stekt abdos korv på toppen ; )

     
  2. Mhm... det skulle fungera perfekt.