Bröd och rosor

Idag är det den 8:e mars, Det betyder 2 saker:

För det första, som är det absolut viktigaste, säger alla uträkningar att barnet i magen nu är helt färdigt. Spännande tanke.

För det andra är det IWD. Den dag på året då tidningarna har fler kvinnor än män på de publicerade nyhetsbilderna. Den dag på året då kvinnors gärningar uppmärksammas av diverse medier. Den dag på året då de feministiska seminarierna besöks av både män och kvinnor. Den dag på året då man på allvar lyssnar på kvinnors framföranden. Men var lugn. I morgon har allt återgått till det normala, då ser det ut som vanligt igen.

I IWDs vagga, strejkade textilarbetare, främst kvinnor, i Massachusetts. Det berättas, med visst tvivel om sanningshalten, att kvinnorna bar plakat med texten "We want bread, but we want roses, too!". Sanning eller ej så bar protesterna med sig verkningar som varade efter demonstrationen och arbetarna fick högre lön och betald övertid. Och det inspirerade mig att baka lite. Så dagen till ära bakades det rosenbröd, dock utan vallmofrön, jag strödde över linfrön istället.

Rosenbröd
7 dl vetemjöl
50 g smör
3 1/2 dl mjölk
25 g jäst
1 tsk socker
1/2 tsk salt
Vispat ägg
vallmofrö

Rör samman smör och mjöl till en smulig massa. Värm mjölken till 37° och rör ut jästen i vätskan. Tillsätt salt och socker och rör ner bland mjölet. Arbeta till en smidig deg. Baka ut runda bullar. Skär ett kors i varje bulle. Låt jäsa under bakduk i 1 timme. Pensla med uppvispat ägg och strö över vallmofrön. Grädda i 225°C i ca 15 minuter.

0 Utläggningar: